Met hoeveel euro mag mijn maandelijkse huur verhoogd worden?

houses, homes, property
Photo by Prawny on Pixabay

[…]

Een verhuurder mag de huur van een huurwoning één keer per jaar verhogen. Hoeveel je huur dit jaar wordt verhoogd, is afhankelijk van de woning waar je in woont. Voor sociale huurwoningen gelden andere regels dan voor woningen in de vrije sector. Bij de Woonbond kun je checken wat voor soort huurhuis je hebt. 

Maximale huurverhoging

Tot 1 mei 2024 geldt een maximumhuurverhoging van 5,5 procent, ook als in je huurcontract hoger is afgesproken. Maar de wet die dit maximum regelt, loopt dus af. Demissionair minister Hugo de Jonge is wel van plan hem te verlengen tot 2027.

[…]

Regels sociale huurwoningen

Per 1 juli 2024 gaan de prijzen van sociale huurwoningen omhoog. De maximale huurverhoging voor dit jaar is vastgesteld op 5,8 procent of 25 tot 100 euro, afhankelijk van de hoogte van de huur of je inkomen.

Voor huurprijzen vanaf 300 euro mag het maandbedrag maximaal 5,8 procent omhoog. Betaal je minder dan 300 euro? Dan mag de prijs met 25 euro omhoog. Zo kunnen lage huren sneller omhoog en kan de verhuurder een huur vragen die beter past bij de kwaliteit van de woning.

Sommige huurders zijn door de jaren heen meer gaan verdienen, waardoor hun inkomen niet meer past bij de sociale huurwoning waar in ze wonen. Corporaties mogen deze ‘scheefwoners’ een hogere huurverhoging geven. […]

[…]

Hogere huurtoeslag in 2024
De huurtoeslag gaat vanaf dit jaar met maximaal 416 euro omhoog. Per jaar is dat een maximale huurtoeslag van 5778 euro. Je mag ook iets meer verdienen, de inkomensgrens gaat met ongeveer 1250 euro per jaar omhoog

Bezwaar maken tegen verhoging

Ben je het niet eens met de huurverhoging, dan kun je bezwaar maken bij je verhuurder. Dit kan op twee manieren. Of je stuurt voor de nieuwe prijs ingaat een brief met de reden van je bezwaar en blijft de oude huurprijs betalen. Of je stuurt geen brief, maar maakt uitsluitend bezwaar door de oude huurprijs te blijven betalen. Gaat de verhuurder hier niet in mee? Dan moet hij binnen drie maanden een herinneringsbrief sturen van de huurverhoging.