Met het afknijpen van de sociale huursector heeft de politiek zich afhankelijk gemaakt van particuliere beleggers

G0012974” by energylabsbr is licensed under CC BY 2.0

De politiek heeft zich voor huurwoningen afhankelijk gemaakt van beleggers, schrijft Cody Hochstenbach. Investeer weer in sociale woningen.

De Wet betaalbare huur waarmee demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) een groter deel van de huurwoningmarkt wil reguleren, kreeg onlangs veel kritiek. Met een huurplafond wil hij ervoor zorgen dat verhuurders niet meer in staat zijn exorbitant hoge huren te vragen.

Een goedbedoelde ambitie die, zo luidt de kritiek, er uiteindelijk alleen maar toe zal leiden dat het verhuren van woningen onrendabel en daarmee onaantrekkelijk wordt. Een verder slinkend aanbod, meer teleurgestelde woningzoekenden en een nóg grotere wooncrisis zouden tot de gevolgen behoren.

Hoewel onderzoek inderdaad uitwijst dat meer regulering kan leiden tot minder aanbod, legt deze kritiek onbedoeld het fundamentele probleem van de particuliere huurmarkt bloot: de sector zal niet in staat zijn te zorgen voor voldoende woningen en tegelijkertijd te waarborgen dat die woningen ook betaalbaar en van hoge kwaliteit zijn. Het lijkt een schier onmogelijke combinatie. […]

Financieel Dagblad 6 oktober 2017 https://fd.nl/economie-politiek/1221025/stef-blok-ik-ben-de-eerste-vvd-er-die-een-heel-ministerie-heeft-doen-verdwijnen

Honderdduizenden woningen zijn gesloopt of verkocht

Met het afknijpen van de sociale huursector heeft de politiek zich afhankelijk gemaakt van particuliere beleggers. Zij moeten voor voldoende huuraanbod zorgen, maar doen dat alleen tegen een hoge prijs. Als de rendementen te laag zijn, haken deze beleggers af. Deze onverbiddelijke marktdiscipline is echter geen natuurwet, maar de uitkomst van marktliberale politieke keuzes.

Enkel het maximeren van de huurprijzen zal de afhankelijkheidsrelatie met winst-gedreven beleggers niet doorbreken. Wie werkelijk betaalbare huren wil verzekeren, investeert in een alternatief. Allereerst betekent dit het bouwen van veel meer sociale woningen, het beperken van de verkoop daarvan en het verruimen van de toegang tot de sector. Dat is pas echt het in ere herstellen van de volkshuisvesting.