Er konden 344 dingen misgaan met de Webb-telescoop

Carina Nebula “NASA’s Webb Reveals Cosmic Cliffs, Glittering Landscape of Star Birth” by NASA’s Marshall Space Flight Center is licensed under CC BY-NC 2.0

Tips Lees-, kijk- en luistertips van onze redacteuren bij het nieuws. Deze week: een documentaire over de James Webb-ruimtetelescoop.

Laura Bergshoef

Weinig zo indrukwekkend als de bezwete hoofden van ingenieurs, een man die aftelt „trois… deux… un…”, en dan het donderende geraas van een ontbrandende raketmotor. Vervolgens zacht geruis bij het beeld van een raket die steeds dieper in de hemel verdwijnt, om ons een blik op de kosmos te geven.

De kijker kan de lancering van de James Webb-ruimtetelescoop (JWST), en alle spanning eromheen, uitgebreid beleven in de Netflix-documentaire Unknown: Cosmic Time Machine. De rest van de 64 minuten durende documentaire is overigens ook de moeite waard. De makers laten fragmenten zien van ingenieurs in witte overalls en mondkapjes die worstelen met de ingewikkelde bouw van deze grootste en krachtigste ruimtetelescoop tot nu toe. En van manoeuvres die in ongelooflijke precisie vanaf de aarde moesten worden uitgevoerd na de lancering.

[…]

Ook interessant is de tweede helft van de documentaire, waarin ingenieurs vertellen over hun werk ná de lancering. De telescoop moest een reis door de ruimte maken van zes maanden naar zijn uiteindelijke bestemming waarbij veel kon mislukken. Tijdens de reis klapten de spiegel en het zonneschild uit (die zaten opgevouwen in de raket) en stelden NASA-technici JWST scherp met commando’s vanaf de aarde. In totaal waren er 344 punten waarop het mis kon gaan. Ter vergelijking: landen op Mars heeft 80 à 90 van dat soort single-points-of-failure.