Kritiek en lof voor commentaar over ‘rete-irritant’ Extinction Rebellion

A12-28JAN2023 Extinction Rebellion ©Marjan Minnesma

LEZERSBRIEVEN Geen artikel raakt de lezer zo als het commentaar van Peter Groenendijk over de acties van Extinction Rebellion in Rotterdam. En waar ook hij het gedrag van XR rete-irritant vindt; we hebben dat gedrag wel aan onszelf te danken. Een nieuwe woonwijk in Rotterdam zonder auto’s is volgens een lezer een ware droom. En dan is er de klacht over de jachthaven in Vlaardingen, waar het uitzicht wordt verpest door masten van grote jachten.

Nieuwe woonwijk

Sinus Lynge is een treffend voorbeeld van bouwkundigen die zich richten op het creëren van fraaie afbeeldingen, maar daarbij de realiteit uit het oog verliezen. Zeker, de stad zou meer aandacht moeten besteden aan groenvoorzieningen tussen hoogbouw, maar het idee van een vrijwel autoluwe nieuwe wijk roept vragen op. Is er wel nagedacht over mensen die avond- en nachtdiensten draaien? Vooral vrouwen mijden nu al vaak het openbaar vervoer tijdens die uren. De voorgestelde brug lijkt eerder een utopie dan een haalbaar plan voor 2033. Lynge stelt dat de publieke ruimte dé attractie moet worden, maar dat levert geen geld op. Iets wat Stigam, gezien het fiasco met de nieuwe Kuip, lijkt te vermijden. Betekent dit dan opnieuw een gebrek aan sociale en betaalbare woningen? Heeft de gemeente opnieuw ondoordacht veel geld gestoken in een ontwerp dat uiteindelijk nergens toe leidt?
D. Seres
Rotterdam

[…]

Extinction Rebellion (3)

Hulde aan Peter Groenendijk voor zijn duidelijke kritiek op politici die de acties van Extinction Rebellion criminaliseren. Eigenlijk wil ik nog een stap verder gaan: niet deze actiegroep, maar bestuurders en bedrijven die bewust ons klimaat blijven schaden, zijn de criminelen. Ze handelen puur uit eigenbelang en gemakzucht, zonder adequaat beleid te voeren dat leidt tot effectieve verandering. Het hebben van een functie zoals die van de raadsleden van (on)Leefbaar Rotterdam maakt je niet automatisch een vertegenwoordiger van een eenzame burger, vooral niet als je kiezers halve waarheden of leugens voorhoudt. Dit geldt zowel op het gebied van klimaat, als op het gebied van de rol van asielzoekers bij maatschappelijke problemen.
Marcel van Tricht
Hoogvliet