Geen groen geld naar vliegtuigen en schepen

Europa heeft vliegtuigen en schepen officieel als groen bestempeld. Dat verergert de klimaatcrisis, is greenwashing ten top en betekent minder geld voor échte klimaatoplossingen. Daarom komen wij in actie.

De Schijf van Vijf helpt mensen om gezonde keuzes te maken. Als friet en boterkoek erop zouden komen, zou dat belachelijk zijn – dan dwarsboomt de Schijf z’n eigen doel. Toch gebeurt er nu iets soortgelijks: Europa heeft vervuilende vliegtuigen en schepen op hun lijst met groene keuzes gezet. Met dit onbegrijpelijke besluit maakt de Europese Commissie eigenhandig een tandeloze tijger van hun duurzame lijst, de taxonomie. Hoe zit dit, en wat gaan wij eraan doen?

Sinds 2020 werkt de Europese Commissie aan de EU Taxonomie. Dat kun je zien als een handboek voor investeerders, waarin ze kunnen zien welke investeringen groen zijn en welke niet. Het is ook wel eens de ‘Dikke van Dale voor Duurzaamheid’ genoemd. Veel investeerders zoals pensioenfondsen en banken willen graag groen investeren, om allerlei redenen. Met deze lijst hoopt Europa dat makkelijker te maken, zodat de grote geldstromen gaan schuiven – van producten en diensten die het klimaat schaden, naar klimaatoplossingen zoals wind- en zonne-energie, warmtepompen en snelle treinen.