Vonnissen dwingen Belgische en Duitse overheden tot het naleven van klimaatdoelstellingen

Der Aufstand der Letzten Generation blockiert Straße am Hauptbahnhof, Berlin, 28.01.22 , Berlin, 28.01.22 Von Stefan Müller from Germany – CC BY 2.0,

België en Duitsland moeten per direct maatregelen nemen om zich aan de eigen doelstellingen te houden en uitstoot sneller terug te dringen. Dat is het gevolg van twee recente uitspraken van gerechtshoven in beide landen.

De Belgische uitspraak van afgelopen donderdag dwingt de staat tot het vasthouden aan de doelstellingen waaraan het zich in Europees verband heeft gecommitteerd. Doen ze dat niet, dan is dat in strijd met de mensenrechten. De rechter redeneert dat de overheid haar zorgplicht en het recht op leven en gezinsleven schendt.

[…]

Gebrekkig optreden

Eveneens op donderdag oordeelde de Duitse rechter over het gebrekkig optreden tegen klimaatverandering, een zaak die werd aangespannen door natuurorganisaties Klimaatactie Duitsland en Vrienden van de Wereld Duitsland. De regering moet van het hof onmiddellijk actie ondernemen om in de transport- en bouwsector uitstoot te verminderen. Deze sectoren stootten in 2021 respectievelijk 3 miljoen en 2,5 miljoen ton CO2 meer uit dan was toegestaan.

[…]

Urgenda

‘Zeker de Belgische zaak is min of meer een kopie van onze klimaatzaak’, vertelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Deze Nederlandse organisatie won na zeven jaar procederen in 2019 een zaak die wereldwijd bekend werd als de Urgendazaak. Het vonnis van de hoogste rechter dwong de Nederlandse overheid zich aan haar eigen doelstellingen te houden. Het ging toen om de doelstelling van 25 procent minder CO2 in 2020 dan in 1990.