COP28: Klimaattop: VS kondigen sluiting alle kolencentrales aan

coal-fired power station, nuclear power plant, nuclear reactor
Photo by 526663 on Pixabay

De Verenigde Staten hebben zaterdag tijdens de klimaattop COP28 in Dubai toegezegd al hun kolencentrales te zullen sluiten. Streefdatum is het jaar 2035, vijf jaar later dan de datum die eerder gesteld was om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te kunnen houden.

Het nieuws van de voorgenomen sluiting werd op de top onthaald als ‘groot nieuws’, dat de druk op China als grootste steenkoolverbrander in de wereld zou kunnen vergroten.

Steenkool is de meest vervuilende fossiele brandstof – ongeveer 40 procent van de uitstoot van fossiele brandstoffen. De VS heeft het op twee na grootste kolenpark ter wereld. China heeft de meeste kolencentrales: daar staan meer dan de helft van alle kolenverbrandingsovens in de wereld. Bijna driekwart van alle nieuw aan te leggen steenkoolprojecten bevindt zich in China.

Zaterdag werd op de klimaattop ook een nieuw diplomatiek initiatief aangekondigd: de Coal Transition Accelerator, die zal worden geleid door Frankrijk. Het initiatief gaat zich richten op het beëindigen van particuliere financiering voor steenkool, het ondersteunen van gemeenschappen die voorheen afhankelijk waren van de brandstof en het versnellen van de ontwikkeling van schone energie in die regio’s.