‘Te weinig aandacht vrouwenaandoeningen kost maatschappij miljarden’

People woman sitting technology
Photo by MART PRODUCTION on Pexels

Hevige menstruatiepijn, overgangsklachten, bekkenbodemproblemen: bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met één of meerdere van dit soort ‘vrouwspecifieke aandoeningen’. Toch is hier in de gezondheidszorg te weinig aandacht voor, blijkt uit nieuw onderzoek in handen van Nieuwsuur. En dat kost de maatschappij miljarden.

In Nederland wonen ruim 8,8 miljoen vrouwen, iets meer dan het aantal mannen. “Als ruim de helft van de bevolking met dit soort aandoeningen te maken krijgt, zou het een no-brainer moeten zijn dat daar meer aandacht voor komt”, stelt Astrid Vollebregt, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis. Samen met hoogleraar en gynaecoloog Judith Huirne (Amsterdam UMC) is zij initiatiefnemer van een groot onderzoek naar de maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen.

[….]

‘Vrouwenkwaaltjes’

Te vaak worden gezondheidsklachten die gepaard gaan met dit soort aandoeningen afgedaan als “vrouwenkwaaltjes die erbij horen”, zeggen de onderzoekers. “Dit zit heel diepgeworteld bij zowel vrouwen als bij zorgverleners”, zegt Huirne.

En dat kan grote gevolgen hebben. Want het merendeel van die klachten, zo stellen de gynaecologen, zíjn niet normaal en zouden met een vroege diagnose en een juiste behandeling kunnen worden verholpen. Huirne: “Hoe eerder je het opspoort, hoe beter je onherstelbare schade kunt voorkomen.”