Supermarkten blij met minder strenge controle op regels wegwerpplastic

Plastic garbage in polluted waters Emilian” by water.alternatives is licensed under CC BY-NC 2.0

De spreekbuis van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is blij dat de inspectie tijdelijk minder streng gaat controleren of ondernemers zich houden aan de regels rond wegwerpplastic.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit besluit vandaag bekendgemaakt. Hiermee ziet zij volgens het CBL in dat de heffing op dit moment onvoldoende werkbaar is.

[…]

‘Juridisch zit het waterdicht’

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux reageert teleurgesteld. “De staatssecretaris kan dat toch niet zomaar zeggen?”, reageert directeur Rob Buurman. “Een beetje zwak hoor. Ze moet toch gewoon staan voor de wetgeving? Wij zullen handhavingsverzoeken indienen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Of dat kans van slagen heeft? Honderd procent. Juridisch zit dat waterdicht.”

Verpakkingsvrije boodschappen slaan nog niet aan: ‘Klant nog niet overtuigd’

‘Weinig prikkel om te stoppen met plastic’

Niet alleen een kleine speler als Pieter Pot heeft zich de afgelopen jaren gericht op het verminderen van verpakkingsmateriaal. Ook grote supermarktketens zijn er druk mee aan het experimenteren.

Nu produceren alle supermarkten die aangesloten zijn bij branchevereniging CBL in een jaar 150 kiloton aan plastic verpakkingsmateriaal. Dat is het gewicht van ruwweg 30.000 olifanten. En dat is alleen nog maar de verpakking van de huismerken.

[…]

Ook ‘groene’ winkelketens als Ekoplaza zetten in op minder gebruik van plastic. Klanten van die winkels zijn vaak al meer bereid om na te denken over alternatieve verpakkingen met oog op het milieu.