In het rioolwater is de coronapiek extreem. Het risico op meer mensen met ernstige restklachten stijgt ook

coronavirus, symbol, corona
Photo by iXimus on Pixabay

Het aantal coronabesmettingen neemt heel snel toe. Is er reden tot bezorgdheid? Acht vragen over de huidige situatie.

Hoeveel corona gaat er nu rond? Officiële besmettingscijfers ontbreken nu, in tegenstelling tot de eerste coronajaren. Dat komt doordat er geen teststraten meer zijn. Mensen doen ook veel minder zelftesten, nu de adviezen die niet meer noemen. De meeste besmettingen blijven dus buiten beeld. […]

[…]

„Het enige wat gelijk is, is de besmettingsroute”, zegt Tostmann stellig. „Voor de rest hebben we het over een heel ander ziektebeeld. Corona veroorzaakte de afgelopen twee jaar zes keer zoveel ziekenhuisopnames als griep.”

[…] Tostmann: „Corona verhoogt daarnaast ook het risico op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes – en dat geldt voor griep allemaal niet. Natuurlijk zijn er mensen die alleen twee keer niezen en verder nergens last van hebben. Maar in het grotere plaatje is de ziektelast totaal niet vergelijkbaar.”

De RIVM-adviezen zijn versoepeld in april 2022 (geen GGD-test meer, geen quarantaine) en nog eens in maart 2023 (geen thuisisolatie of zelftest). Sindsdien zijn de adviezen niet veranderd. Ben je ziek? Blijf dan thuis. Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk dan thuis als dat kan, hoest en nies in je elleboog, en vermijd contact met kwetsbare mensen. Is contact met kwetsbaren toch nodig, bijvoorbeeld bij mantelzorg? Draag dan een mondneusmasker. En: was vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.

„Als mensen zich aan de adviezen van basishygiëne houden, zou dat al een hoop schelen. Een mondneusmasker om jezelf en anderen te beschermen zou wat mij betreft wat meer geaccepteerd mogen worden”, benadrukt Tostmann. „En als je zeker wilt weten dat je geen corona meeneemt naar de borrel of de kersttafel, kan je natuurlijk nog steeds een zelftest doen, zeker als er ook ouderen komen.”