Nieuwe juridische zege klimaatactivisten: België moet CO2-uitstoot fors inperken

Klimaatrechtszaken 

Steeds vaker klagen klimaatactivisten overheden aan, zoals in de Nederlandse Urgendazaak. Tussen 1986 en 2014 dienden zo’n 800 klimaatzaken, tot 2022 kwamen daar 1.200 bij.

Het huidige klimaatbeleid van België druist in tegen de mensenrechten omdat het de zorgplicht van de overheid richting burgers schendt, en dus moeten Belgische overheden de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 terugbrengen met 55 procent in vergelijking met 1990. Dat oordeelde het Brusselse hof van beroep donderdag, aldus de Belgische zender VRT. De uitspraak geldt alleen voor de Belgische staat, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

[…]

De rechtszaak van Klimaatzaak is internationaal gezien de tweede in zijn soort. De eerste was de spraakmakende Urgendazaak van 2015, waarin het Nederlandse hooggerechtshof oordeelde dat de staat zijn uitstoot in 2020 met 25 procent moest verminderen in vergelijking met 1990.

[…]

Zwitserse bejaarden

Zoals de KlimaSeniorinnen, een groep bejaarde Zwitserse dames die hun overheid aanklaagden omdat die hun mensenrechten zou schenden door de CO2-uitstoot niet voldoende in te perken. Zij wendden zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die de zaak accepteerde. De Grote Kamer van zeventien rechters buigt zich over de zaak.

Krijgen de KlimaSeniorinnen gelijk, dan heeft dat grote consequenties voor de 47 staten die partij zijn in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Milieuorganisaties door heel Europa zouden met die uitspraak in de hand hun overheden voor de rechter kunnen dagen.