Nederland pakt voortouw in aanpak fossiele subsidies: ‘Die horen niet in een schone economie’

Rob Jetten” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Grote vervuilende bedrijven kunnen hun borst natmaken. Met een kopgroep van landen wil demissionair klimaatminister Rob Jetten hun fossiele ‘subsidies’ aanpakken. Het moet samen, want als Nederland dit in zijn eentje besluit ,,lopen we de kans dat bedrijvigheid en ook de uitstoot zich verplaatst”, legt Jetten uit aan de vooravond van de klimaattop in Dubai.

[…]

,,Het onderhandelingsmandaat is eerder vastgesteld in Europa. Daar verandert niets aan, dus daar gaat Eurocommissaris Wopke Hoekstra mee aan de slag. Natuurlijk is er straks wel een nieuwe Tweede Kamer. Maar als ik de zetelverdeling bekijk, is er nog steeds een brede meerderheid die het akkoord van Parijs respecteert. Internationale afspraken zijn voor ons van het grootste belang.”

Bijvoorbeeld wat betreft fossiele subsidies; belastingkortingen voor bedrijven die veel benzine en diesel gebruiken. Want daar kunnen we niet in ons eentje mee stoppen?

,,Ik ben de afgelopen maanden druk geweest met internationale ontmoetingen, zowel binnen als buiten Europa. We willen een kopgroep vormen met een aantal landen dat hierin samen het voortouw neemt. Die kopgroep wil ik graag lanceren tijdens de klimaattop.”

Wat moet die kopgroep doen?

,,We gaan zorgen voor transparantie over die subsidies. Daarnaast willen we internationale afspraken over luchtvaart en scheepvaart hervormen en samen bekijken wat je nationaal kunt doen. Wat betreft transparantie: er zijn verschillende methoden om fossiele subsidies in kaart te brengen. Andere landen zijn geïnteresseerd en vragen nu de vertaling op van onze aanpak om te zien of ze dat in eigen land ook kunnen doen.”