‘Het is goed voor de planeet dat er minder voedsel wordt verspild, maar minder goed voor ons’

Voedselbank boodschappen actie bij uw Albert Heijn !!!, Hillegersberg, Rotterdam (2022)” by Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons – © CC BY-SA 4.0 International.

Doordat supermarkten en fabrieken minder verspillen, blijft voor de voedselbanken minder over. „We voorzien een tekort.”

Er heerst onrust onder de voedselbanken: ze krijgen te weinig voedsel binnen. Afgelopen jaren deed zich al een daling van het aanbod voor van 5 tot 10 procent, maar dit jaar is de afname 20 procent. Voedselbanken Nederland, de koepelorganisatie voor voedselbanken, ziet een daling in de toevoer van „essentiële producten”, aldus een verklaring. „Hierdoor ontstaat een tekort aan gezonde levensmiddelen, in een tijd waar bestaanszekerheid het gesprek van de dag is.”

Oorzaak is de strijd die met name supermarkten en fabrikanten leveren tegen voedselverspilling. Die werpt z’n vruchten af. Bestuurslid Paul van Berkel, verantwoordelijk voor de voedselverwerving bij de voedselbanken: „Wij zijn blij dat we in Nederland minder voedsel verspillen. Maar dat gebruikten wij altijd voor armoedebestrijding.”