COP28: Uitfaseren van fossiele brandstoffen is taboe voor de voorzitter van de klimaattop

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

VN-klimaatconferentie Voorzitter van de klimaattop sultan Al-Jaber noemt het gebruik van fossiele brandstoffen „juist nodig” voor duurzame ontwikkeling. Dit is waarom critici in de aanloop naar de klimaattop herhaaldelijk hebben gewaarschuwd voor het aanwijzen van de Emiraten als gastland.

Op COP28, de klimaattop in Dubai, zijn de afgelopen dagen veel plannen gepresenteerd om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Maar er ontbreekt één belangrijk onderwerp: het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Volgens de meeste wetenschappers is het uitgesloten dat de mondiale klimaatdoelen zijn te halen zonder een snelle reductie van het gebruik van steenkool, olie en gas. Maar het lijkt erop dat de Verenigde Arabische Emiraten, die fungeren als gastland van de klimaatconferentie, een gesprek daarover bewust uit de weg gaan.

Critici hebben hiervoor in de aanloop naar de klimaattop herhaaldelijk gewaarschuwd. Meteen na de aanwijzing van de Emiraten werd er vorig jaar gewaarschuwd voor een te grote invloed van de olie-industrie op de onderhandelingen. Die kritiek werd nog versterkt toen de Emiraten sultan Ahmed Al-Jaber, directeur van het staatsoliebedrijf Adnoc, aanwezen als COP-voorzitter.

In de eerste vier dagen van de conferentie werden onder andere plannen gepresenteerd voor het behoud van bossen, de hervorming van het mondiale voedselsysteem, de ontwikkeling van kleine kerncentrales, de bescherming van de oceanen, en het bestrijden van tropische ziektes. Ook zijn er grote plannen voor mondiale groene investeringen – in de eerste plaats van de Emiraten zelf, die daarvoor ongeveer 250 miljard euro opzij willen zetten. Er is een begin gemaakt met het vullen van het klimaatschadefonds, al gaat dat nog niet om de miljarden die daarvoor nodig zijn.