COP28: Nederlandse klimaatwetenschapper: ‘Komt niet goed met paar extra dijken’

carbon dioxide, climate change, global warming
Photo by Rilsonav on Pixabay

Klimaatdeskundige Bart van den Hurk is de nieuwe co-voorzitter van wetenschapsinstituut IPCC. In een jaar van weersextremen, de kabinetsval en een klimaattop in een oliestaat is die baan allesbehalve eentonig. Hij hoopt meer mensen te bereiken met wetenschap. “Het komt niet goed met een paar extra dijken.”

Donderdag trapte de 28e klimaattop af in Dubai. Regeringsleiders, topambtenaren, wetenschappers en maatschappelijke organisaties praten de komende weken over hoe klimaatverandering op mondiaal niveau moet worden aangepakt.

Als nieuwe co-voorzitter van wetenschappelijk topinstituut IPCC is ook Bart van den Hurk bij de klimaattop. In Dubai vertegenwoordigt hij het prestigieuze klimaatpanel van de Verenigde Naties. Maar dan wel digitaal: “Ik wil mijn vliegkilometers beperken.”

[…]

Hoe kunnen klimaatwetenschappers hun boodschap aan de maatschappij overbrengen?

“Het cynische antwoord is: het klimaat wacht niet op ons. Die zal zich uiteindelijk roeren en de boodschap laten doordringen met alle gevolgen van dien.”

“Maar het is ook ontzettend belangrijk om het probleem tastbaarder te maken voor mensen. Anders dan de coronapandemie – een crisis die de economie en transportsector platlegde – voelt klimaatverandering indirecter omdat het geleidelijker gaat. Want hoe merk je een teruggang in biodiversiteit?”

“Wetenschappers moeten dus niet alleen de technische of economische routes schetsen, maar ook de sociale. Het is logisch dat de samenleving dit moeilijk vindt.”