COP28: 50 oliebedrijven beloven verbetering, klimaatclubs: ‘Rookgordijn’

File:Gas flare on top of a flare stack at Preemraff Lysekil 3.jpg” by W.carter is licensed under CC CC0 1.0

Vijftig olie- en gasconcerns hebben op de klimaattop in Dubai beloofd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onder andere Shell, ExxonMobil en Saudi Aramco – het grootste oliebedrijf ter wereld – hebben een convenant ondertekend.

De bedrijven beloven in 2050 klimaatneutraal te zijn en in 2030 te zijn gestopt met routinematig affakkelen van aardgas bij de productie van olie.

[…]

‘Geweldig’

COP28-voorzitter sultan Ahmed Al-Jaber, tevens topman van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), heeft laten weten dat hij ook de olie- en gasindustrie bij de klimaatstrijd wil betrekken. De vijftig leden van het Oil and Gas Decarbonization Charter, die de toezeggingen onderschrijven, zijn goed voor ongeveer 40 procent van de mondiale olieproductie.

[…]

Hoon van klimaatorganisaties

Milieuorganisatie zijn een stuk minder enthousiast en honen de goede voornemens weg. “Dit is een rookgordijn, waarachter de grootste vervuilers zich verschuilen”, zegt klimaatexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace tegen het ANP.

“De wereld heeft echte oplossingen nodig, geen geneuzel in de marge. Olie- en gasbedrijven gaan niet zelf het einde van het fossiele tijdperk inleiden. Daar kunnen we niet op vertrouwen. We hebben wetten nodig, niet vrijblijvende beloftes. De fossiele industrie moet stoppen met nieuwe olie- en gaswinning. En gaan opdraaien voor alle klimaatschade die ze aanrichten”, vervolgt hij.

Ook 350.org, een organisatie die een einde wil maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen, ziet niks in het convenant.  “We hebben geen tijd voor nog meer toezeggingen en initiatieven met mooie namen.”