Waarom een batterijenfabriek zo belangrijk is voor Nederland

battery, electric car, rechargeable
Photo by AbsolutVision on Pixabay

Batterijen moeten beter en schoner. Nederland heeft hierover veel kennis in huis. Een eigen batterijfabriek zou helpen om de ontwikkeling van duurzame batterijen te versnellen, zegt hoogleraar batterijtechniek Moniek Tromp.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

De energietransitie is in volle gang. Autofabrikanten lanceren het ene na het andere volledig elektrische model uitgerust met zware accupakketten. Netbeheerders sluiten megabatterijen aan om pieken in het stroomnet op te vangen. Het zijn gouden tijden voor de batterijenketen, van mijnbouwbedrijven tot fabrikanten van accupakketten.

Alleen zijn de huidige generaties batterijen nog verre van perfect, zegt hoogleraar batterijtechniek Moniek Tromp van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze bevatten grote hoeveelheden kritieke materialen zoals lithium of kobalt, en mijnbouwbedrijven kunnen maar net snel genoeg graven om aan de vraag te voldoen. Bij de raffinage van de ruwe grondstoffen komt te veel CO2 vrij. Met Nederlandse kennis en kunde moet dat beter kunnen, zegt Tromp.

Reden waarom ze stad en land afreist om de ‘keten’ van batterijproductie in Nederland te versterken.