Eerste gemeente voert vuurkorfverbod in: zo slecht is het voor je

Sparkling bonfire
Photo by Magda Ehlers on Pexels

Gezellig rond een warme vuurkorf zitten? Dat kan vanaf 2025 niet meer in Utrecht. De gemeenteraad heeft besloten dat er in de open lucht geen hout meer mag worden gestookt. Naast de vervuiling die erbij vrijkomt, brengt het ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Dat de gemeente Utrecht het aansteken van vuurkorven wil verbieden, heeft alles te maken met de fijnstof. Alle houtstook samen – dus ook open haarden en kachels – stoten samen 3,9 kiloton fijnstof per jaar uit. Ter vergelijking: wegverkeer zorgt voor 1,4 kiloton per jaar. Houtstof is dus bijna drie keer zo vervuilend.

Fijnstofdeeltjes

Al die fijnstof is slecht voor de gezondheid. Hoe kleiner de fijnstofdeeltjes, hoe verder ze het lichaam doordringen. Zijn de fijnstofdeeltjes groter dan 10 micrometer, zoals pollen, dan belanden ze in je keel en neus. Maar de kleinste deeltjes blijven achter in je longen en kunnen tot in de bloedbaan doordringen. Juist bij een vuurkorf komen die kleinste deeltjes vrij.

[…]

Kachels en open haarden

Maar hoewel ook kachels en open haarden zorgen voor flink wat fijnstofuitstoot, komt daar géén verbod op. Dat is verklaarbaar, denkt Bert Heusinkveld, senior onderzoeker luchtkwaliteit bij Wageningen Universiteit. “Bij een kachel heb je een schoorsteen, dan gaat de uitstoot naar het dak. Dat heb je bij een vuurkorf niet, dus daarom is het extra ongezond.”