VN waarschuwt voor opwarming aarde met 3 graden: ‘Kloof tussen woorden en daden’

USS Mustin provides post-flood relief in Thailand [Image 9 of 13]” by DVIDSHUB is licensed under CC BY 2.0

De wereld koerst op dit moment af op een dubbel zo hoge opwarming van de aarde als afgesproken in Parijs in 2015, toen werd besloten de opwarming bij voorkeur onder de 1,5 graad te houden.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Emissions Gap Report, een jaarlijkse tussenstand die de VN geeft van het wereldwijde klimaatbeleid. Het rapport bevat tal van cijfers die aangeven dat er een kloof bestaat tussen woorden en daden, met als conclusie dus dat tegen het einde van de eeuw de aarde in het huidige tempo met 3,0 graden is opgewarmd.

[…]

Het gaat dan om de klimaatdoelen van bijvoorbeeld India, Mexico, Indonesië en Zuid-Afrika, zegt hoofdauteur Michel den Elzen van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat de doorrekeningen van klimaatbeleid levert voor het VN-rapport.

Als belangrijkste voorwaarde hebben die opkomende economieën technologische ondersteuning nodig en bijvoorbeeld grote investeringen in projecten voor duurzame energie. Over twee weken wordt daarover onderhandeld op de klimaattop in Dubai.