MET PODCAST: Tata Steel houdt zich nog altijd niet aan vergeten milieuafspraken uit 1992

Tata Steel houdt zich nog altijd niet aan milieuafspraken die de staalfabriek en branchegenoten in 1992 maakten met de overheid. De metaalsector heeft de doelen voor onder meer fijnstof en stikstof nog steeds niet gehaald, blijkt uit onderzoek van NU.nl.

De Nederlandse basismetaalindustrie, met de staalfabriek in IJmuiden als verreweg het grootste bedrijf, sloot in 1992 een milieuconvenant met de Rijksoverheid. De sector beloofde de uitstoot van vervuilende stoffen sterk terug te dringen. Per stof werden doelen gesteld voor de uitstoot in 2000 en 2010. In veel gevallen moest de uitstoot met 90 procent of meer omlaag.

Maar veel van die doelen zijn nog steeds niet gehaald, blijkt uit berekeningen van NU.nl voor de podcast Tata’s ijzeren greep. In zijn eentje stoot Tata Steel nog altijd veel meer fijnstof, zwaveldioxide en stikstof uit dan de hele sector volgens de afspraken mocht uitstoten in 2010.

De afspraken lijken in vergetelheid te zijn geraakt. Online is het convenant niet meer te vinden, maar NU.nl vond nog een exemplaar in het Nationaal Archief. Daaruit blijkt dat de basismetaalindustrie beloofde om in 2010 maximaal 363 ton fijnstof uit te stoten. Maar dat doel is ook nu nog lang niet gehaald: Tata Steel stootte in 2021 in zijn eentje nog meer dan 600 ton fijnstof uit.

De beoogde zwaveluitstoot voor het jaar 2010 was 1.600 ton, maar Tata Steel stoot nu jaarlijks nog meer dan 2.700 ton uit. Bij de uitstoot van stikstofoxiden is het doel voor 2010 nog verder weg: er mocht voor de hele sector 880 ton overblijven, maar Tata is jaarlijks nog goed voor meer dan 5.000 ton stikstofuitstoot.