Vlees van 18.000 varkens niet verkocht na fraude door slachterij Vion | Boxtel

BOXTEL – Vion heeft geprobeerd een partij varkens met een te hoge dosis geneesmiddel te verdoezelen, stelt de NVWA. Vanwege deze vermeende fraude heeft de Boxtelse slachterij het vlees van alle varkens die dezelfde dag waren geslacht – zo’n 18.000 – van de markt moeten halen.

Vion en het handelshuis waarmee het zaken deed, konden niet aantonen waar de producten van de partij van 390 varkens waren heengegaan. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vermoedt dat de bedrijven opzettelijk onjuiste informatie verstrekten om te proberen het terughalen van de hele dagproductie te voorkomen.

Drie leidinggevenden en medewerkers van zowel Vion als het handelshuis zijn nu aangehouden. Tegen hen is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Zij worden ervan verdacht dat zij documenten over de bestemming van het vlees hebben vervalst, terwijl ze meerdere keren die gegevens hebben moeten verstrekken. ,,Deze vorm van fraude komt niet heel vaak voor”, zegt een woordvoerder van de NVWA. De autoriteit wil de namen van de verdachte bedrijven niet noemen, maar Vion bevestigt zelf erbij betrokken te zijn.