Factcheck: Is de vee-industrie een ‘enorme voedselverspiller’?

surprise food ©public domain @pikist.com

Een enorme voedselverspiller, […] Want met de grond die nu wordt gebruikt om veevoer te verbouwen, zou je vier keer zoveel mensen kunnen voeden als je er mensenvoedsel op laat groeien. En dat klopt. Maar heeft wel een kanttekening.

[…] ‘geen grotere voedselverspiller dan de vee-industrie. Van het in Nederland geteelde graan wordt meer dan twee derde gebruikt voor veevoer. Van elke hectare waar we nu voedsel verbouwen voor koeien, varkens of kippen, kunnen we maar liefst vier keer zoveel mensen voeden wanneer we er rechtstreeks voedsel voor hen verbouwen.’

[…]

Conclusie

De eerste bewering klopt. Het grootste deel van de in Nederland geteelde graan gaat naar veevoer. De kwaliteit is vaak onvoldoende voor onze huidige industriële processen. Het eiwitgehalte is de oorzaak. Soms is er een langer kneedproces nodig, of wordt het brood minder luchtig.

De tweede bewering klopt deels. Van elke hectare waar we nu voedsel verbouwen voor koeien, varkens of kippen, kunnen we meer mensen voeden wanneer we er rechtstreeks voedsel voor hen verbouwen. Dierlijke eiwitten vergen nou eenmaal meer grond. Alleen of het vier keer zoveel mensen zijn, dat hangt af van verschillende factoren, zoals de grondsoort waarop je voedsel gaat verbouwen.

‘Vrijkomende ruimte voor woningen’

[…] „De kern van de zaak is dat we alle mensen kunnen voeden met slechts een kwart van de grond die nu wordt gebruikt. Als we vruchtbare landbouwgrond gebruiken om voedsel te verbouwen voor mensen in plaats van voor de veehouderij, dan kunnen we de vrijkomende ruimte gebruiken voor meer natuur en de bouw van betaalbare woningen. Dat is ook nog eens goed voor een gezondere leefomgeving, voor het klimaat en natuurlijk om heel veel dieren te bevrijden uit een gruwelijk leven in de vee-industrie.’’

Klik hier voor de video’s van onze factcheckcollega’s van onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV.