Veel toeslagen gaan in 2024 omhoog, behalve één: dit betekent het voor jou

money, banknotes, euro
Photo by moerschy on Pixabay

Veel toeslagen gaan vanaf 1 januari omhoog. De eenmalige verhoging van de zorgtoeslag die in 2023 van kracht is, vervalt volgend jaar wel. Vanaf donderdag 23 november kun je een proefberekening maken op de site van de Belastingdienst. Wij zetten de veranderingen alvast in het kort op een rij. Dit gaat het voor jou betekenen.

1. Huurtoeslag

De huurtoeslag gaat vanaf 2024 met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Per jaar komt dit neer op een maximale huurtoeslag van 5778 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag je ook net iets meer verdienen dan voorheen. De inkomensgrens gaat namelijk met ongeveer 1250 euro per jaar omhoog. Dit betekent dat ongeveer 35.000 extra huishoudens in aanmerking komen voor huurtoeslag, meldt de Dienst Toeslagen.

2. Kindgebonden budget

3. Kinderopvangtoeslag

4. Zorgtoeslag

Heb je recht op zorgtoeslag, dan krijg je komend jaar minder op je rekening gestort. De eenmalige verhoging die in 2023 is uitgekeerd, verdwijnt in 2024. Gemiddeld scheelt dat 300 euro. Hoeveel de zorgtoeslag volgend jaar precies bedraagt, is nu nog niet bekend. Dat is afhankelijk van de standaardpremie en die maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in november bekend.