COP28: ‘Met klimaatplannen die nu op tafel liggen, zal de aarde 2,5 tot 2,9 graden opwarmen’

Zelfs als alle klimaatplannen uitgevoerd worden, stijgt de gemiddelde temperatuur veel meer dan de 1,5 graad uit het akkoord van Parijs. Laura Bergshoef

Landen maken steeds ingrijpender plannen om klimaatverandering te verzachten, maar zelfs als ze allemaal worden uitgevoerd is dat lang niet genoeg om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen. Dat schrijft het UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, in zijn maandag verschenen jaarlijkse Emissions Gap Report. Daarin berekenen wetenschappers het gat tussen wat landen hebben toegezegd te doen en wat nodig is om de temperatuur op aarde op een veilig niveau te houden. Het rapport komt een krappe twee weken voor de VN-klimaattop in Dubai, de COP28, waar vertegenwoordigers van zo’n tweehonderd landen bijeenkomen.

„We breken de verkeerde records”, schrijft het hoofd van UNEP, Inger A

[…]

Hoe ongelijk de gevolgen van het klimaatprobleem verdeeld zijn over de wereld, wordt weer eens duidelijk uit het nieuwe klimaatrapport van Oxfam Novib, dat ook maandag werd gepubliceerd. De rijkste 1 procent van de wereld, een groep van 77 miljoen mensen onder wie miljonairs en miljardairs, stootte evenveel CO2 uit als de armste 66 procent, een groep van 5 miljard mensen. Dat terwijl ontwikkelingslanden juist kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van klimaatverandering: zij hebben minder middelen om zich aan te passen aan een warmer klimaat.ndersen. „Het rapport laat zien dat de wereld het roer moet omgooien, anders zeggen we volgend jaar hetzelfde – en het jaar erna, en het jaar erna. Zoals een record dat keer op keer wordt gebroken.”