Provincie stond jarenlang toe dat Tata-fabriek kankerverwekkende stoffen lekte

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

De provincie Noord-Holland heeft meer dan twee decennia lang toegestaan dat er te veel kankerverwekkende stoffen uit een fabriek van Tata Steel lekten. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl voor de podcast Tata’s ijzeren greep.

Het nieuws in het kort

  • In de jaren tachtig constateerde de provincie Noord-Holland dat er te veel kankerverwekkende pak-stoffen weglekten uit de ovendeuren van een van de fabrieken van het toenmalige Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel). Dat was in strijd met de vergunning.
  • De provincie wilde dat er nieuwe deuren zouden worden geplaatst, maar in 1988 spraken overheid en bedrijf af dat dat toch niet hoefde. Daardoor konden de deuren nog vele jaren blijven lekken.
  • “We wisten toen dat paks kankerverwekkend waren, daar is geen enkele twijfel over”, zegt toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit. “Dat had meer aandacht moeten krijgen.”
  • Pas in 2007 werden er wél nieuwe ovendeuren geplaatst, die de uitstoot van kankerverwekkende stoffen sterk hebben verminderd.

Al in de jaren tachtig wist de provincie dat er te veel giftige gassen langs de ovendeuren van de kooksgasfabriek 2 weglekten. Dat was in strijd met de vergunning. Maar met Hoogovens, zoals de staalfabriek toen nog heette, werd afgesproken dat die deuren toch niet hoefden te worden vervangen. Dat zou uiteindelijk pas twintig jaar later gebeuren.

Eind jaren zeventig kwamen onderzoekers erachter dat er rondom de Hoogovens veel zogeheten pak-stoffen in de lucht zaten. In een onderzoeksrapport dat NU.nl eerder vond schreven zij dat de kooksfabrieken “een niet-geringe invloed” hadden op de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de omgeving.