Antiquair voor de rechter voor oplichting bij verkoop masker voor 4,2 miljoen

BEELD TER ILLUSTRATIE “Masque à quatre visages-Fang-Gabon” by Ji-Elle is licensed under CC BY-SA 3.0

In Frankrijk is een kunsthandelaar voor de rechter verschenen omdat hij een echtpaar zou hebben opgelicht bij de aankoop van een Afrikaans masker. De kunsthandelaar kocht het masker, dat uit de 19e eeuw stamt, van het echtpaar voor 150 euro. Maar een half jaar later bood de handelaar het masker aan voor een veiling, waar het uiteindelijk voor 4,2 miljoen euro is verkocht.

Het oudere koppel dat het masker in bezit had, liet in 2021 hun vakantiewoning in Zuid-Frankrijk ontruimen en nodigde de lokale antiquair uit om wat spullen over te nemen. Die nam het masker over zonder te zeggen hoe waardevol het was. Volgens de handelaar had hij geen idee hoe waardevol het voorwerp was toen hij het kocht.

[…]

Zeldzaam 19e-eeuws Ngil-masker

In maart 2022 las het echtpaar over de veiling in de stad Montpellier en herkenden zij het masker. Het bleek te gaan om een zeldzaam 19e-eeuws Ngil-masker, gemaakt door de Fang-bevolking van Gabon.

[…]

Niet veel later meldde ook de Gabonese regering zich, die het masker opeiste. Volgens de Gabonezen is het kunstvoorwerp van hen gestolen en moet het daarom aan hen worden teruggegeven. Zij willen dat de rechtszaak van het echtpaar wordt stopgezet tot er meer duidelijkheid is.