Palestina 14: Grote groep Amerikaanse journalisten mist integriteit in ‘aarzelende’ Israël-Hamasverslaggeving van westerse media

Kufiyas, Bethlehem suq” by tsweden is licensed under CC BY-NC 2.0

600 Amerikaanse journalisten hebben zich kritisch uitgelaten over de berichtgeving van westerse media over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. Het collectief houdt westerse redacties verantwoordelijk voor de „ontmenselijkende retoriek” die de rechtvaardiging van de „etnische zuivering” van Palestijnen mede mogelijk maakt.

De groep roept journalisten wereldwijd op om de volledige waarheid te vertellen „zonder angst of vooroordelen” en doet een beroep op het gezag binnen westerse redacties om helder te zijn over de „herhaalde wreedheden van Israël tegen de Palestijnen”.

‘Media medeplichtig aan genocide’
In de verklaring wordt gesproken van dubbele standaarden en onnauwkeurigheden die zich in de huidige oorlogsverslaggeving voordoen. Volgens de groep vertonen journalistieke producties voortdurend denkfouten en ondermijnen redacties de Palestijnse, Arabische en islamitische perspectieven. Die worden afgedaan als „onbetrouwbaar” en „opruiend”. De journalisten missen integriteit in de berichtgeving en dringen er bij hun vakgenoten op aan om precieze termen te gebruiken die „goed zijn gedefinieerd door internationale mensenrechtenorganisaties”. Ze noemen daarbij nadrukkelijk de termen apartheid, etnische zuivering en genocide.

Zonder een koerswijziging dreigt het gehele journalistieke vak volgens de groep medeplichtig te worden aan genocide. „VN-experts hebben gewaarschuwd dat ze ervan overtuigd zijn dat het Palestijnse volk een groot risico loopt op genocide”, aldus de verklaring. „Toch blijven westerse media aarzelend om de existentiële dreiging die zich in Gaza ontvouwt accuraat te beschrijven. (…) Dit is onze taak: de macht ter verantwoording roepen”.