Australië biedt inwoners van het in de oceaan verdwijnende Tuvalu klimaatasiel aan

Tuvalu: Population Density, 2000” by SEDACMaps is licensed under CC BY 2.0

De eilandengroep met 11.200 inwoners dreigt door klimaatverandering nog deze eeuw in de oceaan te verdwijnen. Australië biedt jaarlijks maximaal 280 Tuvaluanen een visum aan.

Australië gaat bewoners van Tuvalu asiel aanbieden, vanwege de stijgende zeespiegel die ervoor zorgt dat de eilandengroep mogelijk deze eeuw nog verdwijnt in de Stille Oceaan. De twee landen sloten volgens Australische media vrijdag een overeenkomst, die inhoudt dat jaarlijks maximaal 280 Tuvaluanen een visum krijgen waardoor ze in Australië kunnen wonen, werken en studeren. De Australische premier Anthony Albanese noemt het pact „baanbrekend”.

Tuvalu, dat bestaat uit negen eilanden, is slechts 26 vierkante kilometer groot en volledig vlak. Op die eilandjes, die op een afstand van ruim drieduizend kilometer van Australië liggen, wonen zo’n 11.200 mensen die door de stijgende zeespiegel geen kant op kunnen. Het land heeft daarom, net als een aantal andere eilandengroepen in de Stille Oceaan – Kiribati, Vanuatu en de Marshalleilanden – Australië en de Verenigde Naties meermaals opgeroepen om meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar ook om hun inwoners asiel aan te bieden.