Palestina 13: VN-baas Guterres verwijt Israël de dood van duizenden Palestijnse kinderen

un, united nations, organization of the united nations
Logo Verenigde Naties VN Photo by padrinan on Pixabay

VN-topman Antonio Guterres heeft gezegd dat uit het aantal burgerdoden in de Gazastrook blijkt dat de strategie van Israël in de strijd tegen terreurbeweging Hamas niet helemaal klopt.

“Hamas heeft mensen gebruikt als menselijk schild, dat zijn schendingen”, zei Guterres. “Maar als je kijkt naar het aantal burgerdoden dat is gevallen door de militaire operaties, dan is er duidelijk iets mis.”

“Israël moet weten dat de beelden die elke dag de wereld overgaan van de vreselijke humanitaire situatie waarin de Palestijnse bevolking verkeert, niet in zijn belang zijn. Die zijn niet gunstig voor het beeld van Israël.”

Guterres vergeleek het aantal kinderen dat in Gaza is gedood met het aantal dat jaarlijks wordt gemeld uit conflictgebieden over de hele wereld. Dat zijn er maximaal enkele honderden. In Gaza gaat het om duizenden en duizenden kinderen, zei hij.

‘Mensenrechtenschendingen aan beide kanten’

De VN-mensenrechtencommissaris, Volker Turk, zegt dat de situatie voor mensen in Gaza, in Israël, op de Westoever en in de hele regio nog nooit zo ernstig is geweest als nu.

Hij beschuldigt ook zowel Hamas als Israël van mensenrechtenschendingen en noemt daarbij het vasthouden van Israëlische gijzelaars door Hamas en “het collectief straffen van het Palestijnse volk” door Israël en de “onwettige gedwongen evacuatie van burgers”.