Organisaties willen omstreden glyfosaatbesluit aanvechten bij rechter

potato field, agriculture, glyphosate
Photo by karstenlamprecht on Pixabay

Pesticide Action Network (PAN) Europe is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan. De organisatie wil daarom een rechtszaak beginnen bij het Europese Hof van Justitie.

Vorige week besloot de Europese Commissie het bestrijdingsmiddel glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan in de landbouw. 

Omstreden middel

Glyfosaat is omstreden. Diverse wetenschappers brengen glyfosaat, onder andere bekend onder de merknaam Roundup, in verband met verhoogde risico’s op kanker, de ziekte van Parkinson en schade aan de biodiversiteit. 

[…]

Besluit aanvechten

De Europese wetgeving schrijft ook voor dat de milieu- en gezondheidsrisico’s van bestrijdingsmiddelen zo beperkt mogelijk moeten zijn. PAN Europe gaat daarin nog een stap verder. “Als een stof aantoonbaar schadelijk is voor het milieu, moet je hem verbieden”, zegt woordvoerder Tjerk Dalhuisen tegen RTL Z.

“En als er bedenkingen bij zijn of een stof schadelijk is, moet je het voorzorgsprincipe hanteren. Dat is hier niet gebeurd, dus wij zien op veel vlakken aanleiding om dit besluit aan te vechten.”  

Als de Europese Commissie de komende dagen het glyfosaat-besluit formeel goedkeurt, stoppen PAN Europe en vier lid-organisaties naar de rechter. Sinds 2021 hebben burgers en milieu-ngo’s de mogelijkheid om hun milieurechten te doen gelden voor het Hof van Justitie van de EU.