Palestina 19: Joden in verzet tegen de Joodse staat: ‘Ik word vaak beschuldigd van antisemitisme’

File:Pro-Palestina-protest-crop-DSC 0139.jpg” by Wouter Engler is licensed under CC BY-SA 4.0

Binnen de pro-Palestijnse protesten die sinds het uitbreken van de Gazaoorlog op veel plekken in de wereld plaatsvinden, hebben hebben anti-zionistische Joden een opvallende stem. Ook in Nederland. Waar komt dat geluid vandaan, en wie zijn de vertolkers?

Palestijnen worden niet geloofd, maar zo ziet genocide eruit

Het is verbluffend dat een bewind dat een apartheidssysteem oplegt, wordt vertrouwd in de informatievoorziening over zijn eigen wreedheden, schrijft Yara Hawari.

Yara Hawari is senior beleidsanalist bij de Palestijnse denktank Al-Shabaka.

De afgelopen slapeloze weken heb ik beelden en filmpjes gezien die me altijd zullen blijven achtervolgen. Palestijnse ouders dragen de verkoolde en verminkte lichamen van hun kinderen in plastic zakken naar provisorische mortuaria, hele families liggen met drie generaties verpletterd onder hun zelfgebouwde huis, uitgeputte artsen werken wanhopig met zaklantaarns en opereren patiënten zonder verdoving, een van de oudste kerken ter wereld, waar ontheemden onderdak vinden, is gebombardeerd. Naar verluidt zijn tot nu toe meer dan 10.000 Palestijnen omgekomen – na een maand al meer dan het aantal burgers dat na twee jaar oorlog in Oekraïne is gedood.

De Israëlische oorlogsmachine is altijd gruwelijk meedogenloos. Maar dit keer zijn we getuige van een geweldsniveau dat niet meer is gezien sinds de Nakba in 1948 – toen zo’n 70 procent van de Palestijnse bevolking met geweld werd verdreven en meer dan 500 gemeenschappen volledig werden weggevaagd