COP28: Opkomende economieën willen dat ‘hypocriete’ Westen opdraait voor energietransitie

Every spring the Mississippi River floods, but the downtown area of Davenport Iowa refuses to build a levee system to hold the waters back. It would block the river view. Some years the waters come several blocks up the banks and flood out local businesses.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

China en veel ontwikkelingslanden vinden dat ze recht hebben op een groter deel van het zogeheten koolstofbudget dat nog resteert dan de VS of Europa. Het is een argument om de uitstoot van broeikasgas pas sneller terug te dringen als de rijke landen de kosten deels willen betalen.

In een brief aan de voorzitter van de klimaattop die deze week begint in Dubai pleiten Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen voor een snel einde aan de bouw van kolencentrales. Twee jaar geleden, tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, werden daarover al afspraken gemaakt, maar daarvan is tot nu weinig terechtgekomen. Mede door verzet van India en China, landen met een economie die sterk afhankelijk is van energie uit steenkool.

Zij beschuldigen rijke landen geregeld van hypocrisie. Zelf zijn die landen rijk geworden door hun kolengebruik en nu zouden opkomende economieën dat niet meer mogen.

Daar komt nog bij dat uitgerekend Duitsland en het VK zelf ook nog een kolenprobleem hebben. Begin dit jaar maakte de Duitse politie hardhandig einde aan de blokkade door klimaatactivisten van het dorpje Lützerath, dat moet plaatsmaken voor de winning van bruinkool. En de Britse regering gaf kort na de conferentie in Glasgow een vergunning af voor steenkoolwinning in Cumbria – een besluit dat was uitgesteld om gezichtsverlies tijdens die top te voorkomen.