CO2-uitstoot in voormalige koloniën maakt van Nederland een van de grootste mondiale klimaatvervuilers

After Logging” by Old Shoe Woman is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Historische emissies 

Wie is verantwoordelijk voor de broeikasgassen die in Nederlands-Indië zijn uitgestoten? Een analyse van emissies in voormalige koloniën werpt, aan de vooravond van de klimaattop in Dubai, een nieuw licht op de historische verantwoordelijkheid van Nederland voor klimaatverandering.

Nederland heeft een veel grotere historische verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde dan tot nu toe werd becijferd. Als ook de uitstoot van broeikasgassen in voormalige koloniën op het Nederlandse conto wordt geschreven, behoort Nederland tot de allergrootste CO2-uitstoters in de geschiedenis.

Carbon Brief, een Britse denktank gespecialiseerd in wetenschap en beleid van klimaatverandering, concludeert in een deze zondag gepubliceerd artikel dat het rechtvaardig is om ook de CO2-emissies van Nederlands-Indië, Curaçao en Suriname uit de tijd dat Nederland daar regeerde op het conto van Nederland te schrijven. Volgens Simon Evans, adjunct-hoofdredacteur van Carbon Brief en auteur van het artikel, zou de totale uitstoot van Nederland sinds de industriële revolutie vanaf ongeveer 1850 in dat geval bijna verdrievoudigen.

[…]

Het grootste deel van die extra emissies komt uit Nederlands-Indië, waar ontbossing in de periode vanaf 1850 tot de Indonesische onafhankelijkheid leidde tot 21,6 gigaton CO2. Daarnaast werd ook nog 0,5 gigaton uitgestoten door het gebruik van fossiele brandstoffen. Op een bescheiden schaal hebben ook Curaçao (totaal 0,6 gigaton) en Suriname (0,1 gigaton) bijgedragen aan de koloniale emissies van Nederland. Dat brengt het totaal voor Nederland op 35,5 gigaton.