‘Nederland telt bijna duizend klimaatkwetsbare wijken’

David Caldwell attaching piping elbow” by USFWS/Southeast is licensed under CC BY 2.0

Nederland telt 900 wijken waar klimaatrisico’s en het verduurzamen van woningen voor bewoners mogelijk te veel gevraagd is. In negentig van die wijken speelt een combinatie van risico’s, terwijl de mensen die er wonen financieel kwetsbaar zijn.

ABN Amro zette op een rij welke van de 3200 wijken in Nederland blootstaan aan klimaatrisico’s en waar financieel kwetsbare mensen wonen. Zo komt het economisch bureau van de bank tot een kaart met zogenoemde ‘klimaatkwetsbare wijken’. Het is voor het eerst, zeggen de onderzoekers, dat de risico’s op wijkniveau in kaart zijn gebracht.

[…]

De risico’s bestaan uit overstromingsgevaar en verzakkingen, bijvoorbeeld omdat de fundering wordt aangetast door droogte. Daarnaast bestaat het financiële risico van kosten voor het verduurzamen van een woning, zoals isoleren en energiezuinige verwarming.

“Het goede nieuws is dat nergens alle risico’s zich opstapelen”, zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro. “Tegelijkertijd moet je zeggen dat één risico een huishouden al in de problemen kan brengen.” Phlippen wijst er op dat het verhelpen van een funderingsprobleem 60.000 tot 100.000 euro kost en het verduurzamen van een woning 5000 tot 30.000 euro.