Bijna 1000 boeren hebben interesse in ‘woest aantrekkelijke’ uitkoopregeling

Massey ferguson tractor towing a slurry tanker
Photo by Mirko Fabian on Pexels

Er zijn honderden miljoenen euro’s beschikbaar gesteld om boeren uit te kopen als oplossing voor de stikstofcrisis. Zeker 974 boerenbedrijven hebben interesse. Maar het gaat nog maanden duren voordat duidelijk wordt of de opkoopregelingen van het kabinet-Rutte IV boeren echt kan verleiden hun dieren aan de wilgen te hangen.

Twee regelingen riep het kabinet in het leven om boeren te verleiden om te stoppen met hun veehouderijen. Minder vee is minder ammoniak. Minder ammoniak is minder stikstof op kwetsbare Natura 2000-gebieden. En minder stikstof op kwetsbare Natura 2000-gebieden is meer ruimte voor woningbouw, wegen en niet-agrarische economische activiteit. 

Piekbelasters krijgen meer

De landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) is voor landbouwbedrijven met varkens, melkvee, kippen of kalkoenen. De landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties plus (LBV+) is voor hetzelfde soort bedrijven die ook nog eens vallen onder de definitie van piekbelasters.

Dat zijn boerderijen die zorgen voor relatief veel stikstofdepositie op (vaak nabijgelegen) Natura 2000-gebieden. Deze boeren komen in aanmerking voor een hogere vergoeding als ze stoppen dan de boeren die geen piekbelaster zijn.