Leefstijl werkt beter dan medicijnen bij diabetes type 2: ‘Het kan de ziekte omkeren’

health, medicine, pills
Photo by aloisiocostalatge on Pixabay

1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan de meeste mensen diabetes type 2, en iedere dag komen daar zo’n 150 mensen bij. Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het voorkomen én behandelen van diabetes type 2. ,,Medicijnen helpen om het een beetje in toom te houden, maar ze lossen de oorzaak van de ziekte niet op.”

Ieder jaar horen 52.000 Nederlanders dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1000 mensen per week, 150 mensen per dag. Daarnaast hebben naar schatting zo’n 1,1 miljoen Nederlanders prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. De verwachting is dat van de Nederlanders die nu 45 jaar of ouder zijn, in de toekomst 1 op de 3 diabetes type 2 krijgt.

[…]

Leefstijl in plaats van medicijnen

Leefstijl kan een grote rol spelen bij het voorkomen én het behandelen van de ziekte. Sterker nog: 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses kan voorkomen worden door gezonder eten en meer beweging, en uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ in 2016 blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen door middel van leefstijlaanpassingen.