COP28: Klimaattop van start in Dubai: waar gaat het over?

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

Donderdag begint de jaarlijkse VN-klimaattop. Ditmaal komen vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen bijeen in Dubai om te onderhandelen over de aanpak van klimaatverandering. De toekomst van fossiele brandstoffen wordt een belangrijk agendapunt in de olierijke Verenigde Arabische Emiraten.

Het is al de 28e keer dat landen bijeenkomen op een klimaattop, maar toch is ook dit weer een bijzondere bijeenkomst. Het is namelijk voor het eerst sinds het sluiten van het Parijsakkoord in 2015 dat de wereld officieel de balans gaat opmaken: hoe staat het met de strijd tegen klimaatverandering? In Parijs werd afgesproken dat elke vijf jaar zo’n global stocktake moet plaatsvinden.

Niet dat er een verrassende conclusie wordt verwacht. De wereld reeg dit jaar de klimaatrecords aaneen, en uit rapporten blijkt al jaren dat de wereld niet op koers ligt om de doelen uit het Parijsakkoord te halen. Alleen de grootste optimisten geloven nog dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.