Kernenergie wint aan populariteit, zowel in de politiek als onder de bevolking

Borssele” by RNW.org is licensed under CC BY-ND 2.0

Steeds meer mensen zijn voorstander van kernenergie, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Ook in de nieuwe Tweede Kamer tekent zich een grote meerderheid af: alleen GroenLinks-PvdA, de SP en PvdD (samen goed voor 32 zetels) zijn nog tegen kernenergie.

Vooral Groenlinks-PvdA leider Timmermans toonde zich tijdens de campagne een fel tegenstander van kerncentrales. Ze ‘duren lang, zijn duur en worden nog duurder’, vindt hij. Dat is waar, zegt energie-onderzoeker Ruut Schalij, maar ook niet de goede reden om geen kerncentrales te bouwen.

Meer Nederlanders voorstander van kernenergie

Uit een peiling van het CBS blijkt dat 36 procent van de Nederlanders meer kernenergie wil. Een minderheid, maar wel eentje die groeit: in 2020 ging het om nog maar een kwart van de Nederlanders. Tegelijkertijd is de groep die minder of helemaal geen kernenergie wil gebruiken gekrompen van 43,2 procent naar 27 procent.

Overigens ligt de steun voor kernenergie lager dan die voor zonne-energie (78 procent) en windenergie (69 procent). De minst populaire energiebronnen zijn aardolie en steenkool (beide 2,1 procent).