Hof: Rabobank had boer die een miljoen bijleende moeten waarschuwen voor strengere uitstootregels

The Rabobank building in Utrecht in black and white with clouds
Photo by Bart Ros on Unsplash

Melkveehouder 

De bank had volgens het Gerechtshof de boer moeten waarschuwen dat er mogelijk nieuwe beperkingen aankwamen, die zijn lening riskant maakten.

Rabobank had een melkveehouder die in 2014 met geld van de bank zijn stallen uitbreidde in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum, moeten waarschuwen dat er mogelijk nieuwe productiebeperkende maatregelen zouden komen. Dat stelt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een tussenarrest, in een zaak die de ondernemer tegen de bank heeft aangespannen.

Het boerenbedrijf leende in 2014 ruim 1,1 miljoen euro extra van de bank. Dat geld was bedoeld voor een forse uitbreiding: van 110 melkkoeien en 114 kalveren zou het bedrijf gaan groeien naar 199 koeien, 141 kalveren en 39 fokstieren. Dankzij de afschaffing van het melkquotum per 1 april 2015 zou de boer zijn hogere melkproductie onbeperkt op de markt kunnen aanbieden. Niet voor niets werd die datum door land- en tuinbouworganisatie LTO omschreven als „D-day”.

[…]

In het donderdag gepubliceerde tussenarrest geeft het Hof de ondernemer hierin gelijk. De bank bevestigde tijdens de rechtszaak dat ze ongeveer 80 procent van de Nederlandse melkveehouders als klant heeft. De ondernemer „mocht er mede gezien deze positie van uitgaan dat Rabobank zich […] op de hoogte hield van de relevante ontwikkelingen binnen de Food & Agri sector, waaronder de (mogelijke) ontwikkelingen op wetgevingsgebied”, aldus het Hof.