Energiereus RWE trekt miljardenclaim tegen Nederland in

File:Eemshavencentrale RWE.jpg” by Wickey is licensed under CC BY-SA 4.0

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft laten weten(opens in new window)  de internationale arbitrageprocedure bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) tegen de Nederlandse Staat in te willen trekken. Het bedrijf had deze procedure op 2 februari 2021 aangespannen op basis van het Energy Charter Treaty (ECT), waarbij het €1,4 miljard eiste als compensatie voor verwachte schade als gevolg van de zogenaamde ‘Kolenwet’ die vanaf 2030 energieopwekking met kolen verbiedt.

RWE’s besluit om de zaak in te trekken volgt op de uitspraak in hoger beroep van het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe van 27 juli. Het Duitse hof bevestigde dat volgens het Europees recht de arbitrageclausule van het ECT geen geldige grondslag voor een arbitrageovereenkomst kan zijn. Eerder kwam het Europese Hof van Justitie al tot dezelfde conclusie.

“Dit is heel goed nieuws, en een wijs besluit van RWE. In plaats van kostbare achterhoedegevechten te voeren, kunnen klimaatvervuilende energiebedrijven beter hun verlies nemen en naar de toekomst kijken en volop in te zetten op hernieuwbare en schone vormen van energie-opwekking.”

Bart-Jaap Verbeek, Onderzoeker

Struikelblok

[…]

Een groeiend aantal EU-lidstaten, alsook de Europese Commissie en het Europees Parlement willen uit het verdrag stappen. Er is een gekwalificeerde meerderheid in de Raad nodig om tot een gezamenlijke EU-uittreding te kunnen komen. Omdat een aantal lidstaten vooralsnog lid van het ECT willen blijven, kan de EU voorlopig geen standpunt innemen. De volgende ECT vergadering staat gepland voor 20 november.