Boeren over toekomst: ‘Systeem loopt tegen grenzen aan’

VLIJMEN, Bernhard van (1895-1977). Zwerftochten door ons land: Noord Brabant en Zeeland.” by Halloween HJB is licensed under CC CC0 1.0

De toekomst van onze landbouw is al jaren een heet hangijzer in Den Haag. De politiek is besluiteloos, boeren weten niet waar ze aan toe zijn. Intussen groeien duurzame burgerinitiatieven zoals Land van Ons en Herenboeren als kool. Wijzen zij de weg?

Dit artikel is afkomstig uit de PZC. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Een vriendelijk ochtendzonnetje zet de kapschuur op Herenboerderij Wenumseveld in het volle licht. Kratten met aardappels, uien, bloemkool en rode biet staan klaar om te geleegd te worden. Leden lopen af en aan, de boodschappentassen tot ver over de rand gevuld met groente, krakend vers van het eigen land.

Hier, in het buitengebied van Apeldoorn, komen de mede-eigenaren van de Herenboerderij tweemaal per week hun boodschappen doen. Ze betalen veertig euro per maand om wekelijks een portie groente op te halen. Wie dat wenst, kan ook een abonnement voor vlees afsluiten à zestien euro per maand.

Geen kunstmest

Herenboerderij Wenumseveld is één van de achttien Herenboerderijen die ons land inmiddels telt. Het concept werd tien jaar geleden bedacht door Geert van der Veer. Hij droomde van een ‘natuurgedreven’ voedselproductiesysteem. Volgens hem komt dat kortweg neer op meer biodiversiteit, geen kunstmest en dieren die natuurlijk gedrag vertonen.