‘Baanbrekende’ studie: ook dieren hebben verbeeldingskracht

rat, mouse, cheese
Photo by OpenClipart-Vectors on Pixabay

Dieren beschikken net als mensen over verbeeldingskracht, hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond in een nieuwe studie. Ze ontdekten dat door ratten los te laten in een virtuele omgeving, en tegelijkertijd te kijken wat er in hun brein gebeurde met behulp van een brein-computerinterface.

Het bleek dat de diertjes in staat waren om te denken aan spullen en plekken die op dat moment niet aanwezig waren in hun omgeving. De ratten gebruikten hun gedachten om zich voor te stellen dat ze naar een bepaalde locatie liepen of iets naar een bepaalde plek brachten, terwijl ze dat op dat moment helemaal niet deden. Dat konden ze secondenlang volhouden, net als mensen.

De hersenactiviteit van de knaagdieren was vergelijkbaar met die van mensen als ze aan plekken of ervaringen denken. Die activiteit speelt zich af in het gebied dat verantwoordelijk is voor het ruimtelijke geheugen, de hippocampus. De ratten waren in het experiment in staat om dat hersengebied vrijwillig te activeren, om zo te kunnen denken aan plekken waar ze op dat moment niet waren.