Verliesgevende windmolens leiden tot staatssteunverzoek Siemens Energy

Star trails around an ocotillo and a wind turbine at the Ocotillo Express Wind Energy Project.” by slworking2 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Windturbines 

Door de financiële situatie bij windturbinedochter Gamesa komt Siemens Energy minder makkelijk aan bankgaranties voor andere projecten. Er ontstonden problemen bij de ontwikkeling van nieuwe windmolens.

Siemens Energy vraagt de Duitse regering om miljarden euro’s aan steun voor zijn verliesgevende windturbinetak. Dat heeft het Duitse energietechnologiebedrijf donderdag bevestigd. Het bedrijf wil garantstellingen om dochter Siemens Gamesa overeind te houden.

Dat Siemens Energy worstelt met het van oorsprong Spaans-Duitse Gamesa, is al langer duidelijk. Deze zomer verlaagde Siemens de boekwaarde van de dochter met 2,7 miljard euro. Het in 2022 overgenomen bedrijf, sinds mei volledig in het bezit van Siemens, kende tegenvallers bij de ontwikkeling van nieuwe windmolens. Rotorbladen en motoren in al geïnstalleerde turbines bleken niet naar behoren te functioneren, waardoor het bedrijf extra kosten moest maken. Ook blijft de prijs voor materialen stijgen.