De ontslagen arbeidsmigrant belandt in het bos

Homeless camp in the woods” by yksin is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Arbeidsmigratie 

Wanneer arbeidsmigranten worden ontslagen, verliezen ze vaak ook hun woonplek. In de Scheveningse Bosjes leven tientallen dakloze arbeidsmigranten in tenten.

Aghata (48) uit Warschau is in tranen. Ze zit voor de tent waar ze samen met haar vriend Boguslaw (62) in leeft, onder een viaduct tussen Den Haag en Scheveningen. Het zeil is aan de voorkant opengesneden. Op de grond liggen losse rollen wc-papier, opengemaakte koffers, tientallen parfumtestertjes en nog meer frutsels. „Normaal gesproken houden we het netjes hier”, zegt ze verontschuldigend. „Maar iemand heeft onze tent geplunderd.”

Aghata is een van de tientallen dakloze arbeidsmigranten die af en aan in een tent in de Scheveningse Bosjes bij Den Haag leven. Ze werkten voorheen veelal in kassen in het Westland, in de vleesindustrie of bij distributiecentra. De meesten zijn dakloos geworden nadat zij hun baan verloren. De werkgever is vaak ook de huisbaas; als de arbeidsmigrant ontslagen wordt, raakt hij of zij ook zijn woonplek kwijt. Vorig jaar waren in Nederland naar schatting zo’n 3.000 arbeidsmigranten dakloos, aldus Stichting Barka die deze groep helpt.