Ruimtegebrek in Zuid-Holland: ‘Mogelijk uitbreiden op zee’

Schieveensepolder 2009.jpg” by JanB46 is licensed under CC BY-SA 4.0

DEN HAAG – ‘We hebben niet zomaar overal de ruimte voor’, vertelt het provinciebestuur in een brief aan het Rijk. Zuid-Holland wil haar ruimte ‘beter gaan beschermen’. Het bebouwde gebied in de provincie mag niet meer uitbreiden, tekenen de Gedeputeerde Staten op. Zo wil de provincie niet meer bouwen op landbouwgrond.

Volgens de provinciebestuurders is Zuid-Holland de meest dichtbevolkte provincie van Nederland (3.8 miljoen inwoners) en hebben we daar bovenop het grootste ruimtegebrek. ‘Zonder koerswijziging zal het bebouwde gebied verder uitbreiden. Landbouwgrond, open gebied, biodiversiteit en de ruimte voor recreatie nemen dan verder af. Dat is onwenselijk.’

De Gedeputeerden lopen zogezegd dus tegen de grenzen aan wat betreft de ruimte en de regelgeving. Zo is de kwaliteit van het water en de natuurgebieden niet op orde en moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen.

‘Nieuwe weg inslaan’

‘De brede welvaart in Zuid-Holland is nu al laag. Als we doorgaan op de huidige koers, is het in de toekomst in Zuid-Holland minder prettig wonen, werken en leven’, zegt de provincie.

[…] Huizenbouw moet vooral binnenstedelijk gaan gebeuren en dus niet meer op landbouwgrond.

Uitbreiden op zee

Ook moet worden gekeken naar extra drinkwaterlocaties en extra ruimte om water op te slaan. Ook sluit Zuid-Holland niet uit dat het grondgebied uitgebreid wordt op zee, zoals eerder al gebeurde met de Tweede Maasvlakte.