Raad van State: klimaatdoelen van het kabinet zijn onrealistisch

Climate change, drowning earth -Photo van Geralt

Klimaatbeschouwing 

De Raad van State acht het onrealistisch dat het kabinet zijn klimaatdoelen gaat halen. Daarmee is de Raad een stuk pessimistischer dan het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het is onrealistisch te verwachten dat het kabinet de klimaatdoelen gaat halen. Dat stelt de Raad van State in zijn klimaatbeschouwing, een jaarlijks rapport waarin hij toetst of het kabinet zich aan het uitgestippelde klimaatbeleid houdt.

Volgens de Raad belemmeren te veel knelpunten de uitvoering van het klimaatbeleid. Dat beoogt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent is afgenomen ten opzichte van 1990 – het voornaamste doel uit de Klimaatwet.

De belangrijkste adviseur van de regering is hiermee pessimistischer dan eerder het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat klonk onlangs op Prinsjesdag juist mild positief in de jaarlijkse doorrekening van de regeringsplannen om klimaatverandering tegen te gaan. Voor het eerst zou het klimaatdoel haalbaar zijn, aldus het PBL, mits het beleid én volledig, én tijdig wordt uitgevoerd en maximaal effect heeft.