Palestina 6: Olijvenplukkers op de Westelijke Jordaanoever zien het geweld door kolonisten toenemen

Still uit ©NOS-video

Palestijnen in het dorpje Yasuf zeggen tegen correspondent Nasrah Habiballah dat ze veel olijfbomen niet kunnen plukken, omdat ze bang zijn voor geweld van Israëlische kolonisten.

Vijf oorlogen in 15 jaar: ‘Leven van kinderen in Gaza is een hel’

Aan de lopende band worden in Gaza zwaargewonde kinderen binnengebracht in overvolle ziekenhuizen. Een meisje herkent haar moeder tussen de lichamen die uit een ambulance komen. En een klein jongetje, zijn haren en gezicht vol stof, is de enige overlevende na een bombardement op het gebouw waar hij schuilde met zijn familie.

“De bommen blijven maar vallen. Iedereen is bang”, vertelt Jamal al-Rozzi uit Gazastad aan de NOS. Hij werkte lang als maatschappelijk werker en leidt nu een geestelijke gezondheidsorganisatie. Samen met zijn gezin verblijft hij bij familieleden in het zuiden van de Gazastrook. “Ieder uur kan het laatste zijn. We kunnen nergens naartoe, geen enkele plek hier is veilig.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, zijn er inmiddels ruim 7000 mensen omgekomen door Israëlische aanvallen, onder wie bijna 3000 kinderen. Van de in totaal 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook is bijna de helft jonger dan achttien jaar. Veel kinderen maken het geweld dus van dichtbij mee.