Nederland nummer één bij bedrijven die winstbelasting willen ontwijken

Amsterdam Zuidas” by udo geisler is licensed under CC BY-ND 2.0

Jaarlijks sluizen bedrijven via Nederland tussen de 100 en 180 miljard dollar (94 tot 170 miljard euro) winst weg om belasting te ontwijken. Samen met Ierland is ons land daarmee koploper wereldwijd. Dat meldt onderzoeksinstituut EU Tax Observatory.

Door boekhoudkundig met winsten te schuiven, kunnen bedrijven miljarden aan belastingen ontwijken. En daarbij is ons land al jarenlang een van de populairste ‘winstbestemmingen’.

In 2020, het recentste jaar dat is onderzocht, hebben buitenlandse bedrijven 180 miljard dollar aan winsten naar ons land weggesluisd. Daarmee gingen we ruim voorbij Ierland, dat het jaar ervoor nummer 1 was. Na beide landen zijn Zwitserland, de Britse Maagdeneilanden en Luxemburg het populairst om winst naar toe te schuiven.

Volgens de onderzoekers gebruiken vooral Amerikaanse bedrijven deze methode om belastingen te ontwijken. Een mogelijke verklaring is dat er in de VS veel techbedrijven zijn, die weinig activiteiten hebben die plaatsgebonden zijn. Daarnaast zijn autoriteiten in dat land historisch gezien minder streng op belastingontwijking.

Miljardairs betalen zeer weinig belasting

Een ander probleem is dat miljardairs zeer weinig belastingen betalen. Zo meldt de EU Tax Observatory dat er miljardairs zijn die tussen de 0 en 0,5 procent belasting betalen over hun vermogen.