Iemands traanvocht bevat aanwijzingen over de ziekte van Alzheimer

man, human, mental health,Alzheimer
Photo by GDJ on Pixabay

Marlies Gijs | biochemicus 

Kun je aan traanvocht zien of iemand alzheimer heeft? Dat kan een alternatief zijn voor de ruggeprik, die „echt belastend” is.

‘Tranen zijn eigenlijk heel lieflijk”, zegt Marlies Gijs. „Veel lichaamsvloeistoffen zoals urine of bloed zien we snel als vies. Maar bij tranen hebben we dat niet.”

Marlies Gijs is biochemicus en doet onderzoek naar traanvocht. Bloedafnames om de gezondheid te controleren of ziektes te vinden zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar traanvocht wordt nog niet op deze manier gebruikt.

CV VAN BOOM NAAR TRAAN

Marlies Gijs (1986) werd geboren in een gezin van boomkwekers in Dessel, België. Ze studeerde af in de biochemie en -technologie aan de Universiteit van Antwerpen. In 2015 promoveerde ze in Luik op borstkankeronderzoek. Daarna werd zij onderzoeker aan de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht. Ze is ook docent aan de Universiteit Maastricht.

Tijdens haar onderzoek in het Maastricht UMC+ kwam Gijs erachter dat er stoffen in traanvocht zitten waaruit is af te leiden of patiënten bepaalde neurologische aandoeningen hebben.

[…]

„Normaal kun je alzheimer alleen vaststellen door een hersenvochtbepaling te doen. Hersenvocht zit ook in je ruggegraat. Dit kan je dus afnemen met een ruggeprik. Maar zo’n prik is heel invasief. Er is een risico op complicaties en veel ouderen nemen bloedverdunners waardoor er ook kans is op bloedingen. Patiënten hebben ook vaak hoofdpijn erdoor. Het is niet zo maar een bloedprikje, het is echt belastend.”