Kritiek op strenge regels voor zorgpersoneel met post-covid

Doctor holding sign with Covid-19 Delta Variant text” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Ze stonden in de frontlinie tijdens de eerste coronagolf en zijn nog steeds ziek: honderden zorgmedewerkers met post-covid. Ze hebben recht op een financiële tegemoetkoming van het kabinet, en aanstaande maandag is de laatste kans voor deze verpleegkundigen, artsen en ambulancemedewerkers om een aanvraag in te dienen. Maar door strenge regels lijken tientallen van hen nu alsnog buiten de boot te vallen.

In de eerste maanden van de coronapandemie raakt Bianca van der Heijden besmet, tijdens haar werk in een ouderenzorginstelling. Twee weken lang ligt ze in het ziekenhuis, maar ook de maanden daarna blijft ze ziek. Ze blijkt post-covid te hebben. Ze wordt daardoor uiteindelijk voor de helft afgekeurd.

[…]

Maar als ze ziet dat ze een handtekening van haar ex-werkgever moet hebben, om te bewijzen dat ze daar heeft gewerkt en inderdaad in die periode ziek is geworden, slaat de twijfel toe. Bianca is namelijk op een vervelende manier weggegaan bij die werkgever. Ze wil daarom helemaal geen handtekening vragen daar.

Tientallen aanvragers in problemen

Bianca vreest nu dat ze de vergoeding toch niet krijgt: “Ik heb alles ingeleverd wat ik heb, maar wacht het nu verder af. Ik vind het wel een heel vervelend signaal dat die regeling zo van het negatieve uit gaat en dat er zo’n bewijslast is.”